• Voor 12:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden

•  Vanaf €75 gratis verzending in NL en BE

•  info@infinitelygreen.nl

Waarom sterven bijen uit en wat te doen?

Waarom sterven bijen uit en wat te doen?

Een groot deel van alle bijen wordt met uitsterven bedreigd. Daarnaast wordt veel van ons voedsel door bijen bestoven. Als we niet willen dat ons favoriete voedsel verdwijnt, zoals chocolade, aardbeien en koffie, moeten we de bijen redden zodat ze niet uitsterven! In deze blog zal ik een aantal vragen beantwoorden, die je hopelijk zullen helpen om woorden in daden te zetten.

Waardoor worden bijen met uitsterven bedreigd?

Al jarenlang neemt de bijenpopulatie af. Hele bijenkolonies sterven samen uit! Dit wordt de Colony Collapse Disorder (CCD) genoemd. Het uitsterven van bijen wordt veroorzaakt door mensen.

Ten eerste door het gebruik van pesticiden op voedsel in de landbouw en in onze tuinen sterven hele kolonies. Pesticiden zijn zeer giftig! Ten tweede omdat veel natuurlijke planten door mensen zijn uitgestorven of zijn verdreven. Daarom verhongeren veel bijen van honger. Deze redenen zorgen ook voor bijenziekten. Tot slot dragen milieuvervuiling en de opwarming van de aarde bij aan het uitsterven van de bij.

Wil je weten wat de grootste bedreigingen op aarde zijn en wat we kunnen doen om het te redden? Lees deze blog.

Door chemische bestrijdingsmiddelen sterven bijen uit

Wat nu?

Zoals Albert Einstein al zei, is het uitsterven van bijen een groot probleem voor de mensheid:

“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”

Veel van ons voedsel wordt bestoven door bijen. Bestuiving is het overbrengen van stuifmeel van een mannelijk deel naar een vrouwelijk deel van een plant, waardoor toekomstige bevruchting en de productie van zaden mogelijk gemaakt wordt. Een plant heeft dus bestuiving nodig om zich voort te planten en is afhankelijk van bijen en andere insecten die bestuiven. Veel van ons voedsel, zoals chocolade, fruit en groenten zijn afhankelijk van deze insecten. Bekijk deze lijst van voedingsmiddelen die verdwijnen wanneer bijen zouden uitsterven.

Kortom, als bijen uitsterven, sterven planten die afhankelijk zijn van bestuiving uit, sterven dieren die afhankelijk zijn van planten uit en uiteindelijk zal de mens uitsterven.

Beekeeper

Wat kunnen we doen om te helpen?

Dingen die je kunt doen om bijen te redden, is het kopen van groenten en fruit, waar geen pesticiden opgespoten is. Nog beter is het verbouwen van je eigen voedsel! En dan natuurlijk geen pesticiden gebruiken. Als je een eigen tuin hebt, kweek dan veel planten. Wilde tuinen zijn geweldig voor bijen! Tot slot kun je bijenzaden zaaien in je tuin. De bloemen die uit deze zaden groeien zijn geschikt voor de voedingsbehoeften van bijen.

red bijen met eigen moestuin

Maar waarom zou ik geen honing eten?

Ik heb er een lange tijd niet over nagedacht, hoe honing nou eigenlijk wordt gemaakt. Maar nu ik weet hoe het er aan toe gaat, neem ik geen honing meer. Honingbijen produceren namelijk geen honing, zodat mensen dit kunnen consumeren. Ze doen het niet voor de lol, ze produceren het om te eten. Hun honing wordt afgepakt, waar ze heel hard voor werken, en die wordt vervangen door suikerwater. Dit heeft niet genoeg vitale voedingsstoffen, vetten en vitaminen voor bijen om gezond te zijn. Vervolgens werken de bijen erg hard om de ontbrekende honing te vervangen, waardoor ze uitgeput te raken. Hierdoor overleven honingbijen niet eens de winter.

Hoe kan ik honing vervangen?

Mijn favoriete alternatief van honing is agave siroop. Ik gebruik het veel voor het bakken en voor mijn ontbijt. Maar er is nog zoveel meer! Een korte lijst van alternatieven, die vaak ook in de supermarkt te koop zijn:

Agave siroop
Ahornsiroop
– Dadels (siroop)
– Stevia
Kokosbloesemsiroop

Heb jij andere tips om bijen te redden? Deel het met ons in de reacties! Abonneer u op onze nieuwsbrief voor het lezen van meer interessante blogs.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Laat het mij weten wanneer er
Sluit Menu
×

Winkelmand