• Voor 12:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden

•  Vanaf €75 gratis verzending in NL en BE

•  info@infinitelygreen.nl

De grootste bedreigingen voor de aarde

De grootste bedreigingen voor de aarde

De grootste bedreigingen + hoe redden we de aarde?

Geschreven door Lizanne | 7 juli 2018 | Milieu, groen leven

Geschreven door Lizanne | 7 juli 2018 | Milieu, groen leven

pollution earth

We weten allemaal dat er veel bedreigingen zijn voor onze planeet. We weten ook dat het te danken is aan menselijke activiteiten. Maar hoeveel mensen doen er ook echt iets aan? In deze blog deel ik informatie over de bedreigingen voor de aarde om jou te overtuigen de aarde te redden! In het einde deel ik een geheimpje hoe we dat kunnen doen

Klimaatverandering

Een van de grootste bedreigingen voor onze planeet is de klimaatverandering. Maar wat is klimaatverandering nu precies? Klimaatverandering is een allesomvattend begrip voor veranderingen die plaatsvinden op onze planeet. Veranderingen zoals de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel, krimpende berggletsjers en verschuivingen in de bloeitijden van planten en bloemen.

De meeste temperatuurrecords in de geschiedenis zijn, dit is geen verassing, in de 21ste eeuw: sinds 2010 zijn de vijf warmste jaren geweest [1]. De belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde is de groei van broeikasgassen in onze atmosfeer, door menselijke activiteiten. Deze gassen blokkeren de warmte die vrijkomt in de atmosfeer en houden de planeet warmer dan zonder deze gassen. 

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de temperatuur op aarde in de loop van de eeuw zal blijven stijgen, voornamelijk door menselijke activiteiten!

Ontbossing

Een andere bedreiging voor onze planeet is de ontbossing. Ontbossing is de verwoesting van bossen, veroorzaakt door mensen. En waarom? Allemaal omdat de mens meer huizen wil, commerciële artikelen wil maken en veel dieren wil fokken (zodat de mens kan eten/drinken). We willen meer, meer en meer. Wanneer in feite elke minuut ongeveer 27 voetbalvelden van bomen verloren gaan [2].

Ongeveer 30 procent van onze planeet is bedekt met bossen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om een mooie wandeling door het bos te maken. Maar bossen zijn zoveel meer dan alleen een mooie plek om een wandeling te maken. Bossen zijn van cruciaal belang voor het leven op aarde, ze produceren zuurstof die we nodig hebben om te overleven. Ook zijn bossen een thuis voor veel dieren en planten.

Door ontbossing neemt de uitstoot van broeikasgassen toe, neemt bodemerosie toe en verdwijnen veel soorten en plaatsen. 

De grootste bedreigingen voor de aarde

Milieuvervuiling

Daarnaast is milieuvervuiling een grote bedreiging. Vervuiling maakt de aarde vuil en ongezond, wat schadelijk is voor water, land en lucht. Het maakt landschappen modderig, vergiftigt gronden en waterwegen. Bovendien doodt het ook nog eens planten en dieren.

Daarnaast zijn mensen in gevaar door vervuiling, door bijvoorbeeld de blootstelling aan luchtvervuiling of gebrek aan schoon water. Dit kan tot veel ziektes leiden. Wereldwijd wordt ongeveer 16 procent van alle sterfgevallen veroorzaakt door vervuiling [3].  

Verlies biodiversiteit

Ook is het verlies aan biodiversiteit een grote bedreiging voor onze planeet. Biodiversiteit is de verscheidenheid van levende wezens op aarde. Elke soort op aarde heeft zijn eigen rol, dus de lucht die je inademt, het voedsel dat je eet en het water dat je drinkt zijn afhankelijk van de biodiversiteit. Wanneer één soort uitsterft, heeft dat altijd effect op de rest van de aarde.

Als de mens niet op aarde zou hebben geleefd, zouden er tussen de 1000 en 10.000 keer minder soorten zijn uitgestorven [4].

Overbevolking

Bovenal groeit de bevolking. En het groeit snel. De bevolking is alleen al in de 20e eeuw gegroeid van 1,65 miljard naar 6 miljard! De huidige bevolkingstoename wordt geschat op 83 miljoen mensen per jaar [5]. Na het lezen van deze blog weet je welke effecten nog meer mensen zal hebben op de aarde… 

HOE KUNNEN WE DE AARDE REDDEN?

Tot slot deel ik het “geheim” om de aarde te redden. We weten allemaal dat we geen voedsel moeten weggooien, een fiets moeten nemen in plaats van een auto en spullen moeten recyclen. Dit helpt, maar niet genoeg. Toch kun je de aarde redden door plantaardig te eten. Wist u dat uw CO2-voetafdruk wordt verlaagd naar 50% door plantaardig te eten [6]? Lees deze blog om uit te vinden waarom plantaardig eten de aarde redt. 

Wat betekent minimalisme voor mij?

Welkom

Welkom bij Tiny Green Life JL! Hier delen onze levensstijl:  Milieubewust, Tiny House, Veganisme, Minimalisme

“Be the change you wish to see in this world” 

Wat betekent minimalisme voor mij?

Blijf op de hoogte

Waarom wij ons Tiny House zelf bouwen

Groen leven 

Tiny House

Veganisme

Volg ons op social media

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Laat het mij weten wanneer er
Sluit Menu
×

Winkelmand